Sunday, August 21, 2011

Belajar Jadi Pasangan Yang terbaik..

Tiada manusia yang dilahirkan sempurna di dunia ini. Pasti ada salah dan silap di mana-mana. Dan ini tentunya memberi kesan dalam sesebuah perhubungan. Pun begitu tidak salah jika kita belajar memperbaiki diri dab belajar menjadi yang terbaik buat pasangan. Semoga  usaha menjadi yang terbaik ini sekali gus dapat memperbaiki perhubungan mahupun rumahtangga anda.

Belajarlah jadi pasangan yang terbaik untuk pasangan anda:
1.   Realistik terhadap pasangan : Janganlah mencuba untuk mengubah pasangan menjadi seseorang yang anda inginkan. Hadapi kenyataan dan terimalah dirinya seadanya. Jangan berharap pasangan menjadi wanita terbaik, tercantik mahupun suami yang paling romantis. Cintai pasangan kerana dirinya. Ada sesuatu yang dimiliki oleh pasangan anda yang tidak dimiliki oleh siapa pun di dunia ini..

2.   Terbuka tentang perasaan :   Ketika berhadapan dengan masalah, suami biasanya lebih gemar untuk berdiam diri dan menyelesaikannya sendirian. Namun berbeza dengan wanita yang lebih terbuka tentang hati dan perasaan mereka. Oleh itu bagi isteri cubalah mempelajari sikap suami dan tidak membuat jangkaan sendiri mengenai perasaan pasangan mereka. Bagi suami pula belajarlah untuk mengekspresikan perasaan dengan tepat supaya pasangan lebih mudah memahami ketika anda marah, terluka, tersinggung atapun bahagia. Pertanda awal sebuah perpisahan adalah bila pasangan itu berhenti berkomunikasi dari hati ke hati.

3.   Gemar melakukan sesuatu yang menarik bersama :   Carilah sesuatu yang boleh anda lakukan bersama-sama. Sebagai contoh melakukan olahraga kegemaran bersama pasangan ataupun melakukan hobi yang anda berdua sama-sama senang. Nikmati waktu ketika bersama pasangan. Anda boleh juga sekadar menonton VCD di rumah atau mungkin jalan berpegangan tangan di kompleks membeli belah seperti masih waktu bercinta. Berhati-hatilah jika anda lebih suka menghabiskan lebih banyak wqktu dengan teman daripada pasangan sendiri. Itu tanda yang kurang baik dalam perhubungan.

4.   Tidak terlalu perfeksionis :   Belajarlah untuk menerima apa yang dilakukan oleh pasangan anda walaupun ia tidak seperti yang anda inginkan. Contohnya bila suami membantu melakukan kerja rumah, walaupun caranya menyidai kain, menyapu lantai datau memasak tidak sempurna tapi tetaplah berterima kasih. dalam perhubungan ada beberapa perkara yang mana kita harus mampu memberi dan menerima.

5.   Tunjukkan cinta :   Bagi suami, cubalah membawa pulang kuih kesukaan isteri anda. Boleh juga coklat atau apa pun yang dia sukai. Bagi isteri pula manjakan pasangan suami anda denagn memasakkan makanan kegemarannya atau membelikan sesuatu yang dinginkan tetapi belum sempat dibeli. Jadikan perkara sebegini bahasa cinta anda. Ada lima bahasa cinta yang mana salah satunya boleh jadi selalu dilakukan oleh anda atau pasangan iaitu sentuhan fizikal, kata-kata semangat, waktu berkualiti, layanan dan hadiah. Tunjukkan rasa prihatin terhadap orang yang anda cintai dan sayang akan memberi kesan yang sangat membahagiakan.

6.   Saling menghormati :   Jangan mempersendakan tentang rambut atau kulit pasangan di depan orang lain atau anak-anak. Meskipun maksudnya hanya untuk bergurau tetapi fikiran di bawah sedarnya mungkin menangkap maksud yang berbeza. Boleh jadi perkara ini akan menggugat keyakinan dirinya. Mencintai adalah menghargai perasaan satu sama lain dan peka terhadap perasaan pasangan kita.

7.   Kuburkan masa lalu :   Meskipun masa silam pasangan atau dir anda sendiri cukup sukar namun cubalah sedaya upaya tidak mengungkitnya apatah lagi jika ia sesuatu yang negatif. Tiada seorang pun yang mahu diingatkan tentang sesuatu yang membuatkan diri merasa malu. Apa yang telah terjadi biarkan saja ia berlalu.

8.   Hilangkan rasa cemburu :   Setiap perhubungan pasti tak dapat lari dari perasaan cemburu, namun jangan sesekali membiarkan perasaan cemburu itu melarat dan memudaratkan perhubungan. Rasa cemburu seperti ini ibarat racun yang secara perlahan menyebar ke seluruh sendi-sendi perhubungan anda. Percayalah kepada pasangan anda. Mencintai adalah tentang memiliki rasa percaya dan yakin pada pasangan.

9.   Jaga komitmen :   Jangan membuat janji yang dirasakan tidak mampu untuk dipenuhi. Sekiranya tidak dapat dicapai maka ini akan mengurangkan rasa hormat oleh pasangan. Selain itu, jagalah kepercayaan dan saling menghormati antara satu sama lain adalah petua perhubungan yang sihat. Jika pasangan mula merasakan bahawa ia tidak penting maka bersiap sedialah untuk kehilangan hatinya.

10. Jujur :   Jujur bukan saja dari aspek tingkah laku tapi yang lebih penting kejujuran untuk mengungkapkan perasaaan terdalam kita. Jika anda berasa marah katakan bahawa anda sedang marah. Jika anda berasa terluka, berterus-teranglah. Luahkan dengan rasa tenang tanpa perlu menengking atau menjerit-jerit hingga melukakan hati pasangan. Jika anda tidak mampu jujur pada pasangan pada siapa lagi anda harus jujur?...

No comments:

Post a Comment