Friday, July 23, 2010

Cara Pilih Sahabat.

( bersama Cikma Cyn.....miss u... )

Tidak semua orang boleh dijadikan sahabat. Dalam hal ini Rasulullah bersabda yang bermaksud :
" Seseorang itu menurut agama (aturan) kekasihnya, maka oleh sebab itu baiklah seseorang dari kamu semua meneliti orang yang akan dikasihinya." (Riwayat Abu Daud dan Tarmizi)\

Pesanan al-Qamah kepada anaknya:
"Anakku, jika kamu berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka pilihlah yang mempunyai sifat ini, iaitu jika engkau melayaninya, ia suka melindungimu. Jika engkau menjadi sahabatnya, dia akan menjadi hiasan bagi dirimu dan jika engkau dalam keadaan kekurangan nafkah, dia akan mencukupkan keperluanmu."

Pilihlah sahabat yang apabila engkau menghulur tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, lalu dia memberi dengan terharu. Jika dia melihat kebaikan yang timbul dari dirimu, dia suka menghitung-hitungnya dan dianggapnya sangat berguna. Sementara jika dia mengetahui keburukan dalam dirimu lalu dia menutupnya.

Pilihlah sahabat yang jika engkau minta sesuatu daripadanya, dia pasti memberi. Jika engkau diam, dia mula menyapa dahulu dan jika ada kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia pasti membantu, meringankan serta menghiburkan.

Pilihlah sahabat yang jika engkau berkata-kata, dia suka membenarkan ucapanmu dan bukan selalu mempercayai sahaja. Jika engkau mengusahakan sesuatu persoalan yang berat, ia suka menemanimu mengusahakannya. Sementara jika engkau berselisih dengannya, dia suka sekali mengalah untuk kepentinganmu.

No comments:

Post a Comment