Tuesday, November 17, 2009

Kategori Isteri.Isteri Muqarrobin:

Isteri yang tidak meminta daripada suaminya kecuali yang perlu sahaja. Yang tidak perlu dia tidak akan memintanya bahkan kalau suaminya memberi yang tidak perlu dia tolak dengan baik.  Tapi kalau yang diperlukan pun tida ada, dia tetap sabar.  Namun dia tidak akan mendesak suaminya. Dia tetap bersabar dengan keadaan itu.  Itulah golongan Muqarrobin. Golongan ini juga susah hendak dicari di zaman kebendaan ini, di zaman orang memburu dunia, di zaman orang memandang dunia adalah segala-galanya.

Isteri Siddiqin:

Isteri yang tidak akan meminta apa-apa daripada suaminya sekalipun yang perlu ( dharuri ). Apa yang disediakan suaminya, dia terima dengan penuh malu dan bersyukur. Kalau ada, adalah. Kalau tidak ada, dia bersabar. Tapi meminta tidak. Apatah lagi yang tidak perlu, kalau diberi pun dia tolak bahkan adakalanya yang perlu pun dia tolak dengan baik, dia lebih suka menolong suaminya. Itulah golongan yang bersifat orang yang Siddiqin. Golongan ini payah hendak dicari terutama di akhir zaman ini, macam hendak mencari belerang merah atau gagak putih. Ini adalah perempuan luar biasa.

Isteri Solehin:

Isteri yang meminta kepada suaminya yang perlu dan juga sekali-sekala meminta juga yang tidak perlu seperti ingin sedikit kehidupan yang selesa sama ada dari segi makan minum, tempat tinggal, kenderaaan. Namun kalau suaminya tidak memberi, dia tetap sabar dan tidak pula menjadi masalah. Itulah dia golongan orang yang soleh.

Isteri Fasiq:

Isteri yang selalu sahaja meminta-minta bukan sahaja yang perlu, yang tidak perlu pun dia suka meminta-minta juga. Kalau diberi pun tidak pernah puas-puas, tidak pernah rasa cukup, sudah mewah pun tidak rasa cukup. Kalau tidak diberi menjadi masalah, dia merungut-rungut, marah-marah, sakit hati, merajuk himngga menjadi masalah dalam rumahtangga. Inilah dia golongan yang fasiq. Isteri ini selalau sahaja derhaka dengan suami, apatah lagi dengan Tuhan.

Buat renungan bersama........

1 comment:

  1. Saya malu baca post ni... tapi walaupun saya meminta, saya minta bila saya tau dia mampu...
    kadang2 bila dia tak mampu, dia minta dari saya pulak hihihihihi...
    Terima kasih utk post ni.....

    ReplyDelete