Thursday, January 7, 2010

Cara Baharui Motivasi.

Tidak dapat dinafikan, kadangkala kita gagal mengekalkan motivasi sehingga menyebabkan azam sukar direalisasikan. Ramai yang memasang azam tetapi kerana motivasi mudah layu dan mati, maka azam juga turut dilupakan. Motivasi sebenarnya hidup tetapi kita tidak tahu bahawa ia hidup. Ada beberapa langkah untuk perbaharui motivasi iaitu:-

1.   Bersahabat dengan orang yang bermotivasi tinggi atau orang yang sudah berjaya. Seseorang yang hendak berjaya dalam bidang kewartawanan contohnya hendaklah mencari orang yang telah berjaya dalam bidang ini. Peguam muda yang ingin jadi peguam yang terkenal, hendaklah bersahabat rapat dengan peguam yang sudah berjaya. Selain itu, banyakkan berkomunikasi dengan orang yang bermotivasi.

2.   Mempunyai seorang 'role model' yang boleh dijadikan seumpama idola. Bagi seorang adik, mungkin dia boleh menjadikan abang atau kakaknya sebagai idola. Dalam masyarakat atau organisasi, pemimpin atau ketua akan jadi contoh pada anak-anak buahnya.

3.   Sering mengingati azam. Jika setiap tahun, kita memperbaharui cukai jalan (kereta), maka begitulah kita mengingatkan diri sendiri mengenai azam.

4.   Anda memerlukan seseorang untuk mengingatkan anda. Berpesanlah pada kawan-kawan yang baik dan boleh dipercayai, yang boleh beri teguran sekiranya tersasar daripada landasan yang lurus. Ibu bapa mungkin tidak berdaya menegur atau barangkali mereka berada jauh daripada kita. Jadi kita memerlukan kawan-kawan kerana merekalah yang akan menjadi cermin bagi kita.

5.   Motivasi yang terbaik adalah dengan cara muhasabah diri sendiri. Ingatlah diri sendiri. Contohnya, "aku hendak berjaya, hendak kerja kuat, tanpa putus asa." Untuk mencapainya, jangan sesekali kecewa.

6.   Sentiasa mencatat dalam diari. Lakukan senarai kerja yang mahu dilakukan esok. Lakukan perancangan dalam jangka masa panjang, sasaran dan pelan tindakan, kerana cara ini akan menjadi motivasi untuk mencapainya.

Selamat mencuba........................

No comments:

Post a Comment