Wednesday, August 4, 2010

Jalan ooo...oh jalan.

Sebahagian keadaan Jalan Mukah - Selangau

Jalan Mukah - Selangau, Sibu, bilalah nak siap? Teruk gilak jalannya? Abis rusak dak kereta. .Malah ada suara-suara 'geram' di sebalik cerita jalan raya itu. "Tunggu jak, pilihraya kelak, baruk daknya tauk...Kata rakyat didahulukan, tapi dak rakyat susah. Lamak gilak nyiap jalan ya. Dah beribu pakei baiki kereta, ni tahan macam tok. Mun ada jalan raya lain, bertaubat makei jalan ya. Di antara ungkapan  yang sering kedengaran bila bercakap tentang jalan Mukah - Selangau.

Kamek dah 2 minggu berturut-turut pegi Sibu. Terpaksa, sebab nak beli barang molah rumah. Di Sibu barangnya murah sikit. Apa yang kamek perhatikan, kerja menyiapkannya berjalan. Dah ada jalan yang ditar, di samping ya ada juak jalan yang nunggu untuk ditarkan ajak lagik. Maknanya, 70% jalan dah kira oklah, siklah teruk gilak, cuma 30% lagik yang 'teruk'. Mun kereta rendah, sik boleh nak pandu laju, bahaya.... banyak 'lubang-lubang besar'. Yalah molah perjalanan rasa lamak gilak, rasa dalam 'gelombang' jak dalam kereta.

Harapan agar dak kontraktor dapat menyiapkan  segera jalan Mukah - Selangau demi keselesaan 'rakyat' / 'pengguna' . Dan kepada pengguna, harap bersabar sedikit masa lagik.

No comments:

Post a Comment