Friday, April 24, 2009

RENUNGAN : Hawa Nafsu

Hawa nafsu merujuk pada sesuatu yang diingin oleh jiwa iaitu kecenderungan kepada syahwat dan maksiat. Disebabkan itu, hawa nafsu disebutkan dalam Al-Quran diikuti dengan kalimah celaan.
Apabila hati dikuasai hawa nafsu, akan membawa seseorang pada kebatilan, meninggalkan kebenaran dan memusuhi pendukungnya. Orang yang tunduk kepada hawa nafsu mudah terheret ke dalam kancah perselisihan.
Firman Allah bermaksud : " Dan apabila datang kepada mereka Al-Kitab ( Al-Quran ) dari sisi Allah yang membenarkan apa yang ada pada mereka sedang mereka sebleum ini biasa memohon kedatangan Nabi untuk mendapatkan kemenangan ke atas orang-orang kafir, maka apabila datang kepada mereka apa yang telah mereka ketahui, mereka mengingkarinya. Maka laknat Allahlah ke atas orang yang ingkar itu". ( Surah al-Baqarah : 89 )
Hawa nafsu gemarkan kemasyuran dan mahu mengatasi orang lain. Kata az-Zuhri, " Kami tidak melihat sifat zuhud dalam sesuatu perkara lebih sedikit daripada zuhud pada pangkat. Kami melihat seorang lelaki zuhud pada makanan, minuman dan harta, tetapi apabila ditawarkan pangkat, dia bersungguh-sungguh padanya dan melampaui batas.
( Mohonlah kepadaNya agar kita dijauhi daripada gangguan syaitan yang sentiasa berusaha untuk menyesatkan kita. Dan bersihlah hati kita dari pengaruh hawa nafsu dengan zikrullah )

No comments:

Post a Comment