Monday, April 27, 2009

Tip Pengurusan kelas

Kini sekolah dilanda masalah disiplin, buli, gangsterisme, merokok dan lain-lain. Bebanan mencari jalan menghuraikan semua masalah itu sekali lagi diletakkan pada bahu guru. Di samping itu, berdepan dengan masalah pelajar yang mempunyai pelbagai karenah dan mempunyai pelbagai aras kecerdasan sehingga mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran dalam bilik kelas ( 40 lebih orang pelajar dalam satu kelas ).
Mengurus dan mengawal tingkah laku pelajar yang ramai di bilik darjah adalah sukar dalam apa-apa jua situasi. Guru tentu akan berasa sangat kecewa dan sedih apabila sesetengah pelajar tidak berminat untuk belajar dan ponteng daripada menghadiri pangajaran di bilik darjah. Berikut di antara tip-tip yang boleh para guru cuba untuk mengurus dan mengekang tingkah laku pelajar, seterusnya untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif dan tenang di dalam bilik darjah:-
*** Tunggu sehingga senyap
*** Sentiasa tenang
*** Elakkan konflik
*** Tahu bila perlu fleksible
*** Menetapkan sempadan
*** Tetapkan matlamat pelajar
*** Alihkan masalah
*** Gunakan akal bukan emosi apabila bertindak
*** Renungan tajam
*** Kawal intonasi suara
*** Ulang, ulang, dan ulang
*** Kaedah pengajaran yang konsisten
*** Mengurus suasana bilik darjah
*** Kawalan tingkah laku
*** Mulakan dengan "saya"
*** Teguran efektif
*** Tingkah laku yang positif.
Jika para guru dapat mencapai suasana yang tenang dan seronok dalam pengajaran, pasti akan mendapat respons tingkah laku yang positif daripada pelajar-pelajar. Selamat mencuba .... semoga berjaya Yakin boleh .... ( saya pernah kongsi maklumat ini dalam blog seorang teman ......amat penting untuk guru novis)

No comments:

Post a Comment