Wednesday, December 2, 2009

Keletihan...Ada ketikanya seseorang pekerja mengadu keletihan selepas pulang ke rumah.  Mereka bekerja di ladang dan sebagai buruh binaan akan berasa tubuh badan letih dan sakit-sakit kerana banyak keluarkan tenaga ketika menggunakan tulang empat kerat.

Mereka yang bekerja di pejabat pula mengadu letih terutama minda dan mata kerana terlalu kerap bermesyuarat, berfikir dan menghadap komputer.

Selain memakan vitamin dan pelbagai makanan tambahan berkhasiat, seseorang pekerja boleh mengelak keletihan dengan pelbagai cara yang disyorkan doktor dan orang tua.  Jika tidak, sikap malas, lesu dan bosan akan menguasai diri hingga menjejaskan produktiviti.  Untuk menghilangkan rasa letih, beberapa petua boleh dicuba.  Antaranya;

Ketika bekerja, kita hendaklah terus menyenangi apa yang kita lakukan walaupun berat dan membebankan.  Kita harus ada minat dalam setiap pekerjaan yang kita buat.


Gunakan waktu istirehat untuk berehat dan bersantai .  Lakukan dengan menarik nafas dalam-dalam untuk beberapa saat.  Ini akan meningkatkan tenaga dan tumpuan ketika bekerja.  Jika bekerja di pejabat dan kerap menggunakan komputer, berehatlah lima atau 10 minit dengan memandang ke luar pejabat atau berbual-bual di ruang tamu.  Elak menggunakan komputer secara berterusan melebihi sejam.


 Buat skala dan jadual keutamaan terhadap pekerjaan yang harus diselesaikan terlebih dulu.  Ini akan membuat kita tidak terburu-buru dalam bekerja.  Banyak minum air mineral:  Air putih dapat menimbulkan kesegaran dan melancarkan metabolisme tubuh.


Untuk mengendurkan otot-otot yang mulai kaku, lakukan gerak badan atau senam ringan, di dalam atau di luar ruang kerja.  Bila pejabat anda terletak di bangunan bertingkat, untuk naik-turun pilihlah menggunakan tangga daripada lif.  Jika surau pejabat anda di tingkat satu dan anda bekerja di tingkat lima, apa salahnya turun naik menggunakan tangga untuk menunaikan solat.


No comments:

Post a Comment