Friday, July 31, 2009

Mintalah kepada ALLAH....

Abu Al-Ghifari berkata, Rasulullah s.a.w pernah memberitahu mengenai apa yang disampaikan daripada TuhanNya, sesungguhnya Dia berkata: “Wahai hamba-hambaku, sesungguhnya aku mengharamkan diriku daripada berlaku zalim dan aku haramkan kamu melakukan kezaliman.Oleh itu, janganlah kamu saling zalim menzalimi antara satu sama lain.
Wahai hamba-hambaku,kamu cenderung melakukan kesesatan, kecuali orang yang aku berikan petunjuk. Minta daripadaKu supaya aku tunjukkan jalan yang benar.
Wahai hamba-hambaku, kamu adalah orang yang tidak berpakaian, kecuali orang yang aku berikan pakaian. Mintalah pakaian daripadaku supaya aku berikan pakaian.
Wahai hamba-hambaku, kamu melakukan kesilapan siang dan malam, sedangkan aku mengampunkan dosa-dosamu. Mintalah ampun daripadaku supaya aku ampunkan dosa-dosa kamu.
Wahai hamba-hambaku, kamu tidak dapat mendatangkan kemudaratan kepadaku mahupun kebaikan kepadaku.

Wahai hamba-hambaku, sekalipun daripada orang yang paling awal sehingga orang paling akhir, baik manusia mahupun jin, semuanya bertakwa sebagaimana ketakwaan orang yang paling bertakwa di kalangan kamu, hal itu tidak menambah walau sedikit pun kekuasaanku.

Wahai hamba-hambaku, sekalipun daripada orang yang paling awal sehingga paling akhir, baik manusia ataupun jin, semuanya melakukan kejahatan sebagaimana kejahatan orang yang paling jahat di kalangan kamu, hal itu tidak mengurangkan walau sedikitpun kekuasaanKu.

Wahai hamba-hambaku, sekalipun daripada orang yang paling awal sehingga paling akhir, baik manusia ataupun jin, semuanya berdiri di satu tanah lapang lalu semuanya memohon kepadaku dan aku pun menunaikan semua permintaan itu, hal itu tidakmengurangi sedikit pun apa yang ada di sisiku sebagaimana tidak berkurangannya air laut yang melekat pada jarum yang dimasukkan ke dalamnya.

Wahai hamba-hambaku, sesungguhnya amal-amal kamu, akulah yang menghitung untuk kamu dan aku akan sempurnakannya untuk kamu. Oleh sebab itu, bagi sesiapa yang mendapat kebaikan,hendaklah dia memuji Allah. Sebaliknya, sesiapa yang mendapat selain daripada itu, jangan dia menyalahkan sesiapa melainkan dirinya sendiri. ( Hadis Riwayat Nawawi ).

No comments:

Post a Comment