Saturday, May 23, 2009

Makanan baik untuk MINDA...

Berikut adalah formula pemakanan para genius Islam yang telah terbukti berupaya meningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan:

1. MADU : Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai " Shifa " iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar " Raja Ubat ". Secara keseluruhannya, ia adalah makanan untuk kesihatan, mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu. Madu juga mempunyai pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium,(kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental.Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit-penyakit mental dan boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.

Cara Minum : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam. Pantang : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat berbahaya!

2. KISMIS : Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir. Cara Makan : 1. Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang. 2. Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.

3. SUSU SEGAR :Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam belas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Cara Minum: Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam.

4. TELUR : Bermanfaat untuk menambahkan kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli-ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yang lengkap dan berkhasiat, mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif.

5. HALIA : Ia sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa. Halwa ialah halia yang dijadikan manis-manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula. Cara Minum: Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi.

6. LIMAU OREN : Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran menurut hadis Rasullah S.A.W. Limau-limau jenis lain juga elok untuk diamalkan.

7. BUAH DELIMA :Untuk penerang hati. Sabda Rasullah S.A.W :

" Barang siapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerankan hatinya selama 40 hari."

8. DAGING BURUNG MERPATI :Banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulu kala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak dan menjadi kaedah yang sangat popular dan berkesan. Kanak-kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.

9. OTAK AYAM : Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga boleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan memakannya.

10. DAGING AYAM : Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah.

11. DAGING BIRI-BIRI : Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan hafazan.

12. HATI : Terutamanya hati ayang dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.

13. KEKACANG : Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan lain-lain.Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggal di Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi.

14. BUAH BADAM : Untuk meningkatkan kecerdasan.

15. ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS) :Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual di kedai-kedai runcit India dan sesetengah kedai runcit Melayu.

16. KEMENYAN PUTIH ( Kemenyan serani/luban/kundar ) : Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.

17. BUNGA KOBIS : Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental.

18. BUNGA CENGKIH : Ditumbuk sehingga halus lalu dimakan sedikit sahaja.

19. LABU : Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Di sarankan jika membuat sup ( atau kuah ), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya kerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal.

20. BUAH KEDEKAI ( MAJALAWI ) : Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.

21. MINYAK SAPI : Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.

22. SAYUR-SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN SEGAR :Juga membantu meningkatkan akal dan memori.

SELAMAT MENCUBA DAN SEMOGA BERJAYA

2 comments: